Ei. Tässä iässä ja elämäntilanteessa ei enää jaksa kumarrella pakon edessä. Polvet siinä vaan menee ruvelle eikä meinaa päästä takas pystyyn. Siinä sitten suorittaa selkä kyyryssä asioita, joita joku joskus on keksinyt välttämättömiksi tehdä. Sitä pelkää kääntää rattia sivutielle, menee vaan tasasta tahtia lauman jatkona. Mut jos vaan uskaltaa kurvata jossain kohtaa sinne levähdyspaikalle, huomaa että siellä on muitakin itsensä irti päästäneitä. Niitä, jotka puristavat hammastahnatuubia keskeltä ja jättävät vessanpytyn kannen auki. Niitä, jotka lauantain sijaan saunovatkin tiistaisin ja juovat pihvin kanssa mehukattimehua.

Maailma on pullollaan sääntöjä. Mitenpäin juomalasit kuuluu laittaa kaappiin, miten usein rintaliivit pitää pestä, jalkoja ei saa laittaa sohvalle, vappuna laitetaan kesäklänninki vaikka tulis rakeita, jouluna syödään lipeäkalaa vaikka oikeasti kaikki inhoaa sitä. Ja se ei ole äiti eikä mikään, jos ei pääsiäisenä laita lammasta pöytään. No en laittanut en. Minä pesen vaatteet kun ne likastuu ja ruokapöydässä istun risti-istunnassa ja syön sitä mistä tykkään.

Lapsille taas syötetään tuttelin ohella niin paljon sääntöjä, ettei niitä niillä aivolohkoilla kykene montaakaan minuuttia muistamaan. Jos nyt teet kiltisti sitä ja tätä niin saat tuota tehdä niin ja niin kauan. Leivän saat kun olet syönyt puuron ja villapaita otetaan pois kun menet päiväunille. Miksi? Jos se puuro menee paremmin alas sen leivän kanssa ja jos se lämmin paita tuntuu hyvältä, niin mitä välii? No mut ei kai nyt sentään, sanoo aikuinen.

Onhan niitäkin asioita, joita oikeasti on pakko tehdä. Kuten hengittäminen ja nukkuminen. Mutta itse huomaan yhä useammin kysyväni onks pakko? Ja vielä useammin huomaan vastaavani, että ei ole. Asioita voi tehdä monin tavoin oikein, harvoin kokonaan väärin. Pääasia, että se olisi itselle oikein.

Tänäkään vuonna en viettänyt pakkovappua, mutta sen verran kuitenkin, että avattiin lahjaksi saatu skumppapullo ja viime viikolta jääkaappiin jäänyt nakkipaketti. Ja joo, oli meillä perunasalaattiakin. Mut en tehnyt sitä itse, koska mun ei ole pakko!

IMG_20170214_090459.jpg